RENOVATION PROJECTS

BLEND RENOVATION

image1

The owner challenged the architect to add "no new square footage" to this South West Minneapolis home. The interior was customized to an open modern retirement theme. The blend achievement stems from keeping the charm and scale similar to neighboring homes while opening the interior to connect spaces to each other, capture daylight and landscape views. This was accomplished by adding daylight with full height windows to views and connecting rooms by adding flush beams to continue ceiling planes. A new vaulted ceiling over the kitchen and family room captures sunlight and opens a wonderful view to the Integrated backyard landscaping. A new ramp and covered entry allows a no-step entry as part of the overall strategy to transform this home for living-in place.

RENOVATION PROJECTS

WAYZATA PLACE

image2

All foreground space is new to add charm to a home that had a turn around driveway in front. By building a new garage with side yard access allowed room for luscious landscape, a generous entry and covered porch. We integrated a new Master suite with inset balcony above the garage.

BUNGALOW ADDITION

image3

A seamless addition was designed into this home. Nestled into the Southwest Minneapolis neighborhood the owners having 3 young boys, had outgrown their home but loved the neighborhood. We added a sunken Family Room giving it a connection and feel of the beloved old screen porch, removed to make way for the addition. The powder room was relocated to open a vista from the existing front entry through the family Room and the backyard landscape. A master suite above and arched corridor below a modified stair up helped make a living gem out of a modest home. 

SW SUBURB ADDITION

image4

With grand children bursting from the seams this Burnsville Minnesota couple decided to make a change. Having a mature and beautifully landscaped site, the design intent revolved around reconfiguring existing and adding minimal space to take better advantage of natural views. A formal entry and pantry replaced a storage room. Dining was expanded to include a new view to the backyard and sitting height windows to the side yard. Topped off with fresh roof insulation, a new sitting area and completely renovated kitchen, makes this home ready for the next generation. 

COLONIAL CAPTURE

image5

Selective renovation and modest addition space transformed this turn of the century home to lovely open living space embracing backyard views. Extending a new dining room over the previous drive under garage created a covered walk out entry opening to a new patio. Extensive structural renovation allowed continuous ceiling planes to open  once segmented rooms to flow seamlessly. Open kitchen, dining, family and music rooms enjoy the sunny view. 

URBAN PRAIRIE

image6

This dynamic renovation first aired on an episode of HBO TV "Before and After".  Originally a Phillips 66 gas station in South Minneapolis, it became a modern two bedroom home and office. An industrial aesthetic with exposed wood structure and transparent stain for color, adorns the rooms. An open balcony reading and study lounge overlooks each bedroom in the high ceilings of the old car repair bay.  

ATTIC ATTACK

image7

While adding a third level window seat view St Paul's Mississippi river valley, we were able to increase this homes size by carving out a master suite in the existing unfinished attic. A creative floor plan under the existing roof adds a new master bedroom, bathroom, walk in closet.  A yoga and sitting room is included under a new dormer. This once cold, dusty and forgotten attic now caps this home with charm.

More projects

upcoming projects
image8
image9
image10
image11

PHOTO GALLERY